Η περιοχή και η ιστορία της

Το Φυσικό Περιβάλλον

soc64_ΠΕΛΑΔΑ.JPG   Στη ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου , υπάρχουν πλήθος από ασφαλείς όρμους και φυσικά λιμάνια, χιλιόμετρα με μοναδικές σε φυσικό κάλλος, παρθένες, αμμουδερές, απαράμιλλου κάλλους ακτές.  

   Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, μαζί με τις λίμνες και ποτάμια της περιοχής , αποτελούν το μεγαλύτερο σύμπλεγμα υγροτόπων της Μεσογείου. Περιοχή που στο μεγαλύτερο τμήμα της αποτελεί Εθνικό Φυσικό Πάρκο, ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 και προστατευόμενο από τη Σύμβαση RAMSAR, γεγονός που πιστοποιεί την αξία τους ως σπάνιος βιότοπος.

   Εδώ όπου η οικονομική “ανάπτυξη” δεν έχει ακόμα αλλοιώσει την φύση, πάνω από 300 είδη πουλιών έχουν παρατηρηθεί στις διάφορες εποχές του χρόνου, στις λιμνοθάλασσες, στις λίμνες και στους άλλους υγρότοπους της περιοχής και στους γύρω λόφους , μεταξύ των οποίων και 32 από τα 38 αρπαχτικά όρνεα που υπάρχουν στην Ευρώπη. Ο Σπιζαετός, ο Κραυγαετός, ο Μαυρόγυπας, ο Θαλασσαετός, ο Bασιλαετός, ο Φιδαετός, η Ποντικοβαρβακίνα, ο Πετρίτης, το Βραχοκιρκίνεζο, το Διπλοσάινο, το Ξεφτέρι και οι Xουλιαρομύτες φωλιάζουν είτε όλο το χρόνο, είτε εποχιακά γύρω από τη λίμνη και τα γύρω βουνά, καθώς βρίσκουν άφθονη τροφή.

soc-1   Ξεχωριστό το θέαμα που προσφέρουν τα φλαμίγκος, που τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται ολόκληρο το χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Εκεί ξεχειμωνιάζουν οι ελληνικοί Αργυροπελεκάνοι, αλλά και άλλα πουλιά όπως Σκαλίδρες, Τρύγγες, Τουρλιά που τα βλέπουμε στις λασπώδεις περιοχές και τις εγκαταλελειμμένες αλυκές. Oι αλυκές εντάσσονται κι αυτές στον υγροβιότοπο ως ένα ειδικού τύπου υγροτοπικό σύμπλεγμα, αφού σε ορισμένες λεκάνες αναπτύσσονται στο βυθό τους φυτά με τα οποία τρέφονται αρκετά υδρόβια πουλιά. Πρόκειται για έναν παράδεισο για τους φανατικούς του bird watching που κρυμμένοι παρατηρούν με τα κιάλια τους τα πανέμορφα πουλιά όπως ο Phalacrocorax pygmeus, ο Pelecanus crispus, η Aythya nyroca, η Haliaeetus albicilla, ο Aegypius monachus, η Aquila clanga και η Aquila heliaca, ο Gallinago media (μετανάστευση). Τον χειμώνα υπολογίζεται ότι μαζεύονται περί τα 20.000 υδρόβια, εκ των οποίων 10.000 Anas penelope, 3.000 Anas crecca, 3.000 Anas clypeata, αλλά και 15.500 πάπιες Fulica atra.Η καλύτερη εποχή για το bird watching είναι η άνοιξη. Μια πραγματική κιβωτός ζωής…

soc-mes-16-   Παρθένα φυσικά δάση και πλούσια μεσογειακή βλάστηση καλύπτουν τα πανέμορφα βουνά της περιοχής, μέσα στα οποία βρίσκουν καταφύγιο πολλά και σπάνια πουλιά (όπως ο βασιλαετός, το αηδόνι, ο δρυοκολάπτης) , καθώς και πολλά και σπάνια θηλαστικά (όπως το τσακάλι, το αγριογούρουνο και το ζαρκάδι). Εκτεταμένα πεδινά τμήματα διακοπτόμενα από τους ορεινούς όγκους των παρθένων Οροσειρών της περιοχής, συμπληρώνουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.     

Ένας ατελείωτος συνδυασμός ορεινών τοπίων, συμπλεγμάτων υγροτόπων σπάνιας ομορφιάς, υπέροχων παραλιών & πολυάριθμων νησιών. Δεν είναι υπερβολή που η περιοχή αποκαλείται & είναι «το Φυσικό Πάρκο της Ελλάδας».

Το Μεσολόγγι & η ιστορία του

soc_15_2015_09_09_10_17_17_UTC.JPG   Η Αιτωλία, όπως ονομαζόταν η ευρύτερη περιοχή γύρω από το Μεσολόγγι, κατοικήθηκε από τους Αιτωλούς και τους Κουρήτες, κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Από τον 7ο αιώνα π.Χ, στην περιοχή άκμασαν σπουδαίες πόλεις-κράτη , οι σπουδαιότερες από τις οποίες ήταν, η Καλυδώνα, η Πλευρώνα, & οι Οινιάδες.   

    

   Τον πρώτο οικισμό στη θέση που βρίσκεται η πόλης του Μεσολογγίου τον έχτισαν Δαλματοί πειρατές τον 13ο μ.Χ.αιώνα επάνω σε τρεις νησίδες που αργότερα ενοποιήθηκαν. Φυσικό οχυρό που προστάτευε τους ανθρώπους της κατά των εκάστοτε εισβολέων υπήρξε ανέκαθεν η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, αφού τα βαλτώδη εδάφη και τα έλη της δεν επέτρεπαν την εύκολη πρόσβαση. Η πόλη του Μεσολογγίου από ένα καταφύγιο των πειρατών & ψαροχώρι, σταδιακά εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό λιμάνι με σημαντικά καρνάγια. Οι Μεσολογγίτες θα αναπτύξουν μεγάλη ναυπηγική και ναυτεμπορική δραστηριότητα κατά τον 17ο & 18ο αιώνα.

soc-exodus.jpg   Η ιστορική μνήμη ταύτισε το Μεσολόγγι με τον ξεσηκωμό του Ελληνικού λαού το 1821 για λευτεριά από την Τουρκική σκλαβιά, και συνδέθηκε στενά με μια από τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας μας, την ηρωική «Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων», που αποτέλεσε παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα των λαών για ελευθερία.

Για αυτήν του την προσφορά στον αγώνα για την ελευθερία, το Μεσολόγγι έχει ανακηρυχθεί ως η «Ιερή Πόλη της Ελλάδας». Η µοναδική Ιερή Πόλη στον κόσµο, όχι για θρησκευτικούς λόγους, αλλά χάρη στην επίδειξη αυτοθυσίας των κατοίκων της στο βωµό της Ελευθερίας.

 

                                                                                        
«Κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Μεσολογγίου». αναγράφει η πέτρινη πινακίδα που καλωσορίζει τους επισκέπτες στην ανατολική πύλη εισόδου στην πόλη .

                                                  

 Το Μεσολόγγι σήμερα

 

PODILATA.jpg  Το σημερινό Μεσολόγγι είναι ένα σημαντικό ιχθυοπαραγωγικό κέντρο, ζει στο «τώρα» µέσα από τους ρυθµούς της φοιτητούπολης που αριθµεί περί τους 4.000 σπουδαστές . Είναι η μεγαλύτερη ποδηλατούπολη της Ελλάδας, κάτι που κατά κάποιον τρόπο σας προτρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο στην άκρη και να προτιμήσετε ένα διαφορετικό μέσο μετακίνησης, όπως άλλωστε κάνουν όλοι.       

soc-BYRON 

   Τα πιο ενδιαφέροντα σημεία που πρέπει να επισκεφθείτε είναι σίγουρα η Πύλη της Εξόδου, ο Κήπος των Ηρώων, το Δημαρχείο στην Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη, όπου στεγάζεται το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, το Λαογραφικό Μουσείο, η κατοικία της οικογένειας Τρικούπη, η κατοικία του Παλαμά, η Βάλβειος βιβλιοθήκη, το Κέντρο Λόγου & Τέχνης Διέξοδος και η γκαλερί σύγχρονης τέχνης Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου.    

 

 

  

   SOC2.jpgΜοναδική εμπειρία μία απογευματινή επίσκεψη στην Τουρλίδα, έναν ιδιόμορφο λιμναίο οικισμό από “πελάδες” που ακροβατούν πάνω σε πασσάλους, στην είσοδο της λιμνοθάλασσας. Η διαδρομή είναι καταπληκτική & θα σας οδηγήσει σε ένα εντυπωσιακά μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, που κάνει τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα στον κόσμο να ωχριούν.

 

   Τα αξιοθέατα του Μεσολογγίου δεν εξαντλούνται εδώ, καθώς όλη η πόλη & η γύρω περιοχή κρύβει γωνιές που πρέπει να ανακαλύψετε, ενώ το περιηγητικό ενδιαφέρον τόσο από οικολογικής όσο και από ιστορικής σκοπιάς θα φθάσει στο ζενίθ του γύρω από την λιμνοθάλασσα που αγκαλιάζει από παντού την «Ιερή Πόλη».     

soc-TAVERN   Αλλά από το Μεσολόγγι δεν λείπουν και οι γραφικές ψαροταβέρνες, τα παραδοσιακά ουζοπωλεία, καθώς και τα πολύ καλά εστιατόρια, που γεμάτα από κόσμο δίνουν μια διαφορετική αύρα στην περιοχή. Στο Μεσολόγγι το φαγητό και το ποτό αποτελούν παράδοση, με τοπικές γεύσεις και συνταγές αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου. Φημίζεται για το αυγοτάραχο, τα χέλια & τα πετάλια στα κάρβουνα, τα παστά ψάρια, και το ποιοτικό του αλάτι.  

 

 

soc

  ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: Ειδυλλιακή φύση & νοστιμιά, αλάτι & γαλήνη, σε ένα τόπο όμορφο φορτισμένο με παράδοση & ιστορία που ξεκινάει από τη Μυκηναϊκή Περίοδο & φθάνει μέχρι σήμερα.

 

 

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

 

espa.jpg 

 

Certifications

tuv-logo.jpg          iris.JPG

 

 

Πολιτική Συστήματος Διαχείρισης

Socrates Organic Village Agrillia

Είμαστε το Socrates Organic Village Agrillia! Εάν λαχταράς  για ένα διάλειμμα από το χάος των πόλεων, τότε έλα να μας επισκεφτείς. Ανακάλυψε τις άγνωστες ομορφιές της Δυτικής Ελλάδας, ανακάλυψε τον τελευταίο παράδεισο της Ευρώπης.

Συνδεθείτε μαζί μας και μείνετε ενήμεροι:


 

Contacts

Για γενικές πληροφορίες σχετικά με διαθεσιμότητα δωματίων και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα:
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  +30 26310 50123 
Mobile: +30 697 867 6171 

Άφιξη από: 3μμ
Αναχώρηση εώς: 12πμ

Η ρεσεψιόν είναι ανοιχτή από τις 08.00 έως 20.00
Για αφίξεις εκτός των ωρών, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. 

                                                                   


  Αγριλιά, Μεσολόγγι, 30200

GuestInn.jpg 28272_Digital_Promo_Assets_Circle_elGR_rebrand-01-481x481.png1766892.png social_media.pngecotourism_member_2019.png